Almanya’daki yabancı üniversite öğrencilerine Almanya korona krizinde nasıl yardım ediyor? Almanca Öğrenimi Etkileniyor mu?
Yabancı öğrenciler 2020 Haziranından itibaren devlet teşvik bankası KfW’ye faizsiz bir öğrenci kredi başvurusunda bulunabiliyor. Kredi almaya hak kazanan öğrencilere 2020 Temmuz ile 2021 Mart ayı arasında ayda 650 avro ödenecek. Bu durum Almanca öğrenecek öğrenciler tarafından sevindirici bir haber olarak karşılandı.
KfW web sitesinde krediyle ilgili bilgi edinilebiliyor. Pandemi yüzünden zor duruma düşmüş olan öğrenciler ayrıca, yerel öğrenci birlikleri üzerinden aylık 500 avroya kadar varabilen bir destek için de başvuru yapabiliyorlar.
Değişim programlarıyla Almanya’da bulunan yabancı öğrencilerin durumu ne?
Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) şu sıralarda, yabancı öğrencilerin yaşadığı geçici sıkıntıyı gidermek amaçlı mali bir destek fonu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca kurumun web sitesinde korona krizi dönemindeki teşviklerle ilgili bilgilere toplu olarak yer veriliyor.
Gerekli gerekçelerin mevcut olduğu münferit durumlarda bursların uzatılması da mümkün olabiliyor.
Avrupa Birliği değişim programı Erasmus+ öğrencileri, korona krizi yüzünden memleketlerinde kaldı. Ve dersleri çevrimiçi almak durumunda olsalar bile, aldıkları hibeleri geri ödemek zorunda değiller.
Planlanmış yurt dışı stajlarını ileri bir tarihe atmak zorunda kalan yükseköğrenim ya da mesleki eğitim mezunları, stajlarını, mezuniyetlerini takip eden 18 ay içerisinde gerçekleştirme imkanına sahip.
Üniversiteler ne tür yardımlarda bulunuyor?
Ayrıca Almanya’nın dört bir yanındaki üniversiteler de çeşitli yollardan hem Alman hem de yabancı öğrencilerine destek oluyor.
Hamburg’daki üniversiteler, şehirdeki öğrenci birlikleri üzerinden haziran ayı için öğrencilere 400 avroluk faizsiz bir kredi sunuyor.
Tüm bunlar kadar önemli olan bir diğer unsur da kuşkusuz ki gramer bilgisi. Almanca son derece derin ve teknik bir gramer yapısına sahip.
Dilin mantığını çözümlemeden ve her konuya ilişkin yeterli miktarda pekiştirme yapmadan bu yapıyı kullanabilir hale gelmek mümkün olmamaktadır.
Şayet zengin bir kelime dağarcığı edinilmiş , doğru ve yeterli bir gramer bilgisi öğrenilmiş, disiplinli bir dinleme ve konuşma pratiği programı günlük hayatın bir parçası halline getirilmiş ise Almanca’yı konuşamama ihtimali bizce yok.
Öncelikle Almanca’nın çok zor bir dil olduğu için Türkiye’de öğrenilemeyeceğine dair tabuyu zihnimizden çıkartarak işe koyulmalı, işinde uzman bir eğitmen rehberliğinde bu işe yeterince emek vermeye hazır olmalıyız. İşte tam burada Hedefim Almanca size özel çözüm önerileri sunuyor.