ÖSD, dil eğitiminden ayrı ilerleyen merkezi bir sınav sistemidir. Sınavları belirlenen bu sisteme göre standartlaştırılmıştır ve ölçütleri belirli tek tip olup bu ölçütlere göre uygulanıp değerlendirilmektedir. Bu sınavlar hem Avrupa Ortak Dil Kriterleri’nin seviye tanımlamalarına yani özgün adıyla “Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen (GER)”, hem de pratik odaklı gereklilikler kitabı olan “Profile deutsch” adlı kitabın temeline dayanmaktadır. ÖSD sınavı kendisini iletişimi odak noktasına alan bir sınav sistemi olarak tanımlamaktadır. Bu bağlamdaki hedefi de yabancı dildeki yeterliliğin testte ya da kağıt üzerinde kalmayıp gerçek haliyle günlük hayattaki uygulama durumunun da incelenmesidir.ÖSD, ALTE (Association of Language Testers in Europe), yani açmak gerekirse Avrupa Dil Testleri Uygulayıcıları Birliği üyesi olduğundan dolayı kalite kriterleri oldukça katıdır. Bu kriterlerine bağlılığı sebebiyle sık olarak ALTE kalite ödülünü almaktadır.
ÖSD dilin plurisantrik, yani çoklu dil varyantları algılanmasını varsaydığı için Alman dilinin çeşitli oluşunu yansıtmayayı ister. Bunun amacı, sınava girecek olan adayları, Almanca konuşulan ülkelerdeki (Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi ülkeler) dilsel gerçeğe hazır hale getirmektir. Bu durumu en açık şekilde ÖSD’nin hazırlamış olduğu sınavlarda algısal alan, yani okuduğunu ve dinlediğini anlama bölümlerine ait sorularda görebiliriz. Şöyle ki bu sınavlarda sorulan soruların metinlerinde Almanca konuşulan yukarıda sayılan her üç ülkeden derlenen metinler kullanılmaktadır. Çünkü ÖSD mantığında, Almanca konuşulan Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde standart çeşitlemelerinin birbirleriyle eşit haklara sahip olduğu kabul edilir ve bu doğrultuda yapılan varsayım uygun şekilde dikkate alınmaktadır.
ÖSD Sınav İçeriği Nedir?
ÖSD sınavı dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar: Okuma anlama, dinleme anlama, konuşma sınavı ve yazma becerisi. Bu başlıkları tek tek anlatalım. Okuma anlama kısmında üç tane birbirinden farklı Almanya’dan, Avusturya’dan ve İsviçre’den seçilmiş özgün ve basit metinler verilerek bu metinler vasıtasıyla okuma anlama ölçülür. Metnin genel ifadesi ve tekil içerikleri test edilir. Aynı zamanda okuma anlamanın iki bölümü eşleştirmekten oluşmaktadır. Dinleme anlama kısmında da benzer şekilde Avusturya, Almanya ve İsviçre’den seçilmiş, günlük konuşma temalarına ve standart dil kullanımına uygun metinlerle küresel, detaycı ve seçici anlama test edilmektedir. Dinleme anlama sınavı üç aşamalıdır ve birinci ve üçüncü metin birer kere, ikince metin iki kere dinlenir. Yazma becerisi bölümünde sınava katılan kişiler kendi kişisel bilgileri ile bir form doldururlar ve basit düzeyde düzenlenmiş bir e-mail yazarlar. Bu metinler öncesinde belirlenmiş kriterler doğrultusunda değerlendirilirler. Son olarak konuşma becerinizi ölçen bölüm de kendi içinde üç alt göreve ayrılır. Sınava giren kişilerden önce kısaca kendilerini sözlü olarak tanıtmaları beklenir. Bunun hemen ardından günlük hayatta çekilmiş olduğu düşünülen basit bir resim gösterilerek burada ne gördüklerini, kaç kişi gördüklerini, bu kişilerin nerede olduğunu ve ne yaptığını söylerler, kısaca resmi yorumlamaları beklenir. Sonrasında ise yorumda bulundukları o resmin içerdiği kişilerden birisinin rolünü almaları ve bu rolle bir mini diyalog canlandırmaları istenir. Konuşma sınavında gerçekleşen bu diyaloglar daha önceden belirlenmiş ve sabitlenmiş kurallar doğrultusunda değerlendirilir. Sözlü sınav olan konuşma sınavı esnasında 10 dakikalık hazırlanma süreniz olur ve bu sürede aldığınız notları sınavda yanınızda bulundurabilir ve bakabilirsiniz. Sınav süreleri ise şöyledir; okuma anlama 25 dakika, dinleme anlama 15 dakika, yazma becerisi 20 dakika ve konuşma sınavı da 10 dakika sürmektedir. Çok katmanlı bir sınav türü olduğu için bu sınava hazırlanan kişilerin, sisteme alışabilmek ve kendini görebilmek adına sınavdan önce mutlaka birkaç deneme çözmesi önerilir.
ÖSD Sınavının Avantajları Nelerdir?
ÖSD, sahip olduğunuz Almanca dil becerilerinin standartlaştırılmış ispatı olarak, sınavı başarı ile geçenlere sağladığı sertifika ile sınavı özelinde değil ama size sağlayacağı sertifika üzerinde oldukça fazla avantaja sahiptir. ÖSD Sertifikaları Almanca konuşulan ülkelerdeki üniversite ve yüksekokullar tarafından verilen denklikler başta olmak üzere her ülkeye göre ayrı ayrı da olanak sağlamaktadır. Avusturya’daki ve Almanya’daki avantajlarını inceleyelim. Öncelikle ÖSD Dil Sertifikaları Almanya’da bütün kurumlarda geçerlidir. Üniversite kayıtlarında ve ön kabullerinde dil seviyenizi bu sertifikayla ispatlayabilirsiniz. Almanya’da okuyan ya da yaşayan biriyseniz yabancılar dairesi oturma müsaadesi, çalışma müsaadesi ve vatandaşlık gibi konularda ÖSD dil sertifikanız geçerliliğini korumaktadır. Konsolosluklardaki aile birleşimi başvurularında, öğrenci vizesi başvurusunda veya Almanca kursu ve çalışma vizesi için yapacağınız başvurularda ÖSD dil sertifikanızı kullanabilirsiniz. Avusturya’da da size benzer avantajlar sağlayacaktır. Dil becerilerinizin ispatı olarak kullanabilir: Oturma izninin alınması için (A1 seviyesi, “Ehegattennachzug” ya da “Familienzusammenführung” olan Aile Birleşimi), Entegrasyon Antlaşması’nın yerine getirilmesi için (A2 ya da B1 seviyesi) veya Avusturya vatandaşlığının edinilmesi için (B1 seviyesi) sertifikanızı sunabilirsiniz. ÖSD dil sertifikasına sahip olmanız Avusturya İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda (AMS) ve diğer meslek odaklı kurumlarda size olumlu bir ek özellik olarak eklenecektir. Ve de öğrenciyseniz ve Avusturya’da bir eğitim hayali kuruyorsanız Almanca dil becerilerinin tanınmış ispatı olarak Avusturya’daki üniversitelere kabul sürecinde (bu, üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir: B2, C1 veya C2 seviyesi) sertifikanız istenen yeterliliği yerine getirecektir. Bu iki ülke özelindeki fırsatlarının yanında dünya çapında da ilgili ülkeye özgü çeşitli denklikler ve tek tek tanınmalar sağlamakla birlikte Almanya’da “Ehegattennachzug” ya da “Familienzusammenführung” olan Aile Birleşimi (A1 seviyesi) için de kullanıma uygundur.