İyi bir şekilde dil öğrenebilmek, dil öğrenme sürecini keyifli bir hale getirebilmek için size aşağıda sıraladığımız hataları yapmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz!
Ezbercilik:
Ezbercilik dil öğrenmenin en büyük düşmanlarından biri. Öğrenmek ve ezberlemek arasındaki farkları mutlaka gözden geçirmek gerekir. Klasik ezber yöntemlerinden vazgeçin, örneğin öğrenmeniz gereken yeni kelimeleri cümle içinde kullanmaya özen gösterin. Dili doğal bir süreç olarak benimseyin.
Acelecilik:
Size birileri, çok kısa sürede dil öğrettiğini iddia ediyorsa, orada bir sorun var demektir. Dil öğrenme sürecini hızlandıran mutlaka taktikler mevcut ama şunu hiçbir zaman unutmayın ki, dil öğrenmek zaman gerektirir ve sizin o zamanı kendinize tanımanız gerekiyor.
Ara vermek:
Başladığınız bir dil eğitimine uzun bir süre ara vermemeye özen gösterin. Çünkü herkesin bildiği gibi, dil son derece nankördür. Kesintisiz bir dil öğrenme süreci, sizin için en iyisi olacaktır. Eğer dil öğrenmeye devam edemeyecek durumdaysanız, öğrendiklerinizi de unutmamak için mutlaka boş zamanlarınızda o dilde pratik yapmaya çalışın.
Çekingenlik:
Hata yapmaktan korkmayın, kuracağınız cümlenin çok da iyi olmayacağını bilmenize rağmen, yine de o dilde konuşmaya çalışmaktan çekinmeyin. Hatalar, dil öğrenme sürecinde mutlaka olacaktır ve normaldir. Siz motivasyonunuzu kaybetmeden devam edin!
Teoriye yüklenmek:
Dilbilgisi öğrenmek, alıştırmalar yapmak şarttır, çünkü dilin matematiksel sistemine aşina olmanız gerekmektedir. Ama bunu çok fazla abartmayın! Dili kullanmayı öğrenin, kendi cümlelerinizi kurmayı deneyin!
Konuşarak Öğreniyorum:
Bir dili sürekli dinleyerek ve konuşarak öğrenmeyi en iyi yapabilen varlıklar bebeklerdir ki, onların da dili tam olarak konuşmaya başlamaları 2-3 yaşını buluyor. Siz öğrenmek isteğiniz dile tüm gün boyunca, durmadan yazılı ve sözlü olarak maruz kalsanız bile, bebekler gibi konuşmaya başlamayacaksınız. Çünkü yetişkin bir bireyin dil öğrenebilmesi için mutlaka dili mantık çerçevesine oturtması gerekir. Konuşarak dili pratik etmek mutlaka gereklidir, ama sadece ‘konuşarak öğreniyorum’ diye bir durum sandığınız gibi değil! Siz en iyisi, yazma-konuşma-dilbilgisi gibi birçok alanı harmanlayan bir eğitimi tercih edin.
Üşengeçlik:
Bilinmeyen bir kelime ile karşılaşınca ya da bir şey ifade etmeye çalışırken sözlüğe bakmaya üşenmek, dil öğrenme sürecinde pek de sıcak bakamadığımız bir durum. Mesela öğrenmeniz gereken kelimeler, öğretmenin size verdikleri ile sınırlı kalmamalı. Yabancı bir dilde yeni cümleler üretebilmek için sözlüklere, dilbilgisi kitaplarına vb. ihtiyaç duyabilirsiniz, bu çok normal. Bunlar için harcayacağınız zaman da boşa geçen bir zaman değil. Bu yüzden göstereceğiniz çabalar dil öğrenmenizde önemli role sahiptir. Araştırın ve kurcalayın!